A Mezőcsáti Kistérség Közösségi Munkásainak Egyesülete, az immár hagyománnyá vált Helyi Termék Fesztivált 2007 óta minden évben megrendezi. Ezt a hagyományt folytatva szeptember 3-án, szombaton 5. alkalommal került megrendezésre a Fesztivál, amely a térség élelmiszer- és kézműves helyi termék elállítóinak biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. A rendezvénynek minden évben másik település ad otthont. Idén Gelejen, a sportpályán került sor a helyi termékesek és az érdeklődő közönség találkozójára. A fesztivált Burainé Hajdu Éva alelnök és Széki Gézáné elnök köszöntője után Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitotta meg.

A rendezvényen Tiszatarján település képviselő-testülete és a Nyugdíjas Klub is képviseltette magát. A délelőtt folyamán főző- és süteménysütő verseny, mesemondó verseny, a Mezőcsáti Néptáncegyüttes műsora, valamint a mezőcsáti kistérség településeinek kulturális műsora színesítette a programot,  fellépett a Gereben Együttes. A felállított egészségsátorban bárki számára lehetőség nyílt leellenőriztetni vércukorszintjét, vérnyomását, testsúlyát is. A főzőverseny nyertese holtversenyben Ároktővel, Tiszatarján lett sertéspörköltjével. A nyertes étek elkészítését dr. Szűcsné Marika néninek köszönhetjük.

A süteménysütő versenyen is eredményesen szerepelt Tiszatarján, hiszen két díjat is bezsebelhetett magának, második lett Nagy Jánosné Margitka néni, harmadik pedig Halász Sándorné és Tompa Jánosné. Büszkék vagyunk Rájuk! A Mezőcsáti kistérség települései jó ízléssel berendezett sátrakban mutatták be saját kézműves hagyományaikat és a helyben megtermelt alapanyagokból készült élelmiszereket. A fesztiválra érkezők megkóstolhatták a geleji sajtokat, a térségben előállított mézeket, dzsemeket és lekvárokat. Sokan megcsodálták a tiszadorogmai kosárfonók munkáit, a Mezőcsáton készült míves kardokat, a szemet gyönyörködtető hímzett és horgolt termékeket és a Tiszakeszi standját gazdagító cukortortákat. A rendezvényen önálló standdal jelent meg a Dél-borsodi LEADER Egyesület is. A vidékfejlesztési akciócsoport munkaszervezetének dolgozói az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program aktuális IV. tengelyes pályázati felhívásairól adtak tájékoztatást az érdeklődőknek. A rendezvény kora este közös táncházzal zárult.

M. A.

Helyi Termékek Fesztiválja Gelejen

Helyi Termékek Fesztiválja Gelejen